Platonov

Teater, 2008,

Platonov, 2008, Ulf Pilov, Sommarteater i Vaxholm, Anton Chekhov

Pjäsen, som skrevs när Tjechov var knappt 20 år och sattes upp först efter hans död, är en komedi full av konflikter och färgstarka personligheter som virvlar runt i kärleksbekymmer, grubblerier och lidelser. I centrum står Platonov, en man som alltid fått göra precis som han vill. Aldrig har det satts upp några gränser och han har alltid älskats just för sin gränslöshet, men själv känner han sig betydelselös, eftersom ingen tar honom på allvar.

Nils Schwartz skrev i Expressen: ”…i Stefan Sauks gestaltning i Vaxholm blir han en bedagad Don Juan-typ som spelar bort lager efter lager av förförisk polityr tills bara den självömkande skitstöveln återstår. Det kanske inte är i enlighet med den unge Tjechovs mera försonliga intentioner, men det är inte desto mindre en formidabel rollprestation”.

Jan Arnald skrev i DN ”…Stefan Sauk är som gjuten för rollen. Han spelar ut hela sitt ansenliga register, tekniskt briljant men också både gripande och väldigt roligt, allt mot en avgrund av emellanåt framblixtrande likgiltighet. Kring Sauk kretsar en samspelt ensemble.”

Lars Ring skrev i SvD: ”…över huvud taget är Ulf Pilovs ensemble otroligt välfunnen, varje karaktär färgstark, utmejslad för rollen, och spelet fantastiskt jämt och underhållande. Det är dynamiskt och trovärdigt nervigt. Spelet susar fram i Sven Dahlbergs exceptionella blackboxscenografi. Vi sitter i en svart låda, utanför kluckar vågorna, ovanför skriker måsarna, och scenerna passerar över scengolvet som på rullande band, in genom ena dörren, ut genom andra som en frisk vind av fart, fylla och frustrerande förälskelse.”

Efter att ha haft en längtan tillbaka till den klassiska teaterscenen, och att få möjlighet att spela en bra klassisk pjäs tillsammans med en bra ensemble, dök detta projekt upp.